Možná jste se už setkali i s velmi podobným názvem RISO/RISOTTO ALLA PARMIGIANA. Jde o ten stejný pokrm a v zásadě se bavíme o nejzákladnějším RISOTTO, které je zároveň i tím odrazovým! Jde o tradiční RISOTTO, které má své kulinářské tradice na severu Itálie a já vám jej dnes trošku více představím, spolu i s receptem!
Prameny se tak trošku dohadují, kde Parmezánové Risotto opravdu vzniklo. Někteří mluví o severním Piemonte, ale na zřetel se bere spíše Miláno v Lombardii a město Parma v regionu Emilia-Romagna. Parma leží na hranicích s Lombardií a je městem úžasného sýru GRANA PADANO 🧀.
To se stejně tak vyrábí i v Lombardii, Piemonte a Trentino-Alto Adige.
Nebavíme se tu ale o Parmezánovém risottu?
Možná víte, že tyhle dva sýry vysoké doby zrání jsou si velmi podobné a Italiani je přímo milují. A v minulých italských dobách se na toto jemné, ale úžasně chutné RISOTTO používal právě sýr Grana! Dnes se preferuje použití Parmigiano 🧀, ale víte, jak to v Itálii je. Každý to má rád tak trošku jinak a po svém, a proto i doteď někteří kuchaři na severu Itálie raději sáhnou po GRANA PADANO.
Jisté je, že formaggio na vaše RISOTTO 🍚 🧀 by mělo být delšího zrání, ideálně 16–18 měsíců.
Jde tedy o PIATTO/pokrm LOMBARDO/EMILIANO, který obsahuje jen pár ingrediencí, je jednoduchý a rychlý na přípravu. Při jeho vaření naučíte základ, jež se vám bude hodit i do budoucna 👩🏻🍳!
Zrnka rýže by měla být oddělená, ale krémové konzistence. Jde o bílé RISOTTO, které si můžete při servírování dozdobit pepřem či petrželkou. Je skvělé i jen tak, samo o sobě, ale také ideální v kombinaci s:
TARTUFO/lanýži,
FUNGHI/houbami,
CARNE/masem
i VERDURE/zeleninou, jako je např. chřest, cukety, květy cuket atp....
GRANDI CHEF ITALIANI 👩🏻🍳 na ozdobení rádi používají i PESCE CRUDO/syrovou rybu, opražený parmezán nebo ACETO BALSAMICO.
Recept na RISOTTO AL PARMIGIANO
I n g r e d i e n t i X 1 persona:
100 gr RISO CARNAROLI/rýže vhodná na risotto
15 gr BURRO/máslo
25 gr PARMIGIANO REGGIANO/parmezán popř. GRANA PADANO
250 ml BRODO VEGETALE/zeleninový vývar
15 gr CIPOLLA BIANCA/bílá cibule nebo šalotka
1 CUCCHIAINO OLIO EVO/lžička extra panenský olivový olej
25 ml VINO SECCO/suché víno
SALE, PEPE q. b./sůl, pepř dle chuti
P r e p a r a z i o n e:
Jako první si nechte zesklovatět cibulku na rozehřátém oleji.
Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte cca na 3 minuty RISO na opražení, aby se zrnka obalila olejem.
Na spaření poté přidejte bílé víno, které nechte vypařit a začněte přidávat horký vývar. Začněte 2 naběračkami a míchejte ve tvaru 8 nebo v jednom směru, dokud se nevypaří.
Takhle pokračujte cca dalších 20/25 minut, dokud není rýže na zkus a dle vašeho gusta. ATTENZIONE, vývar musí být horký, ve stejné teplotě, jako vařící se risotto!
Teplotní šok naopak potřebujete u posledního kroku. Stáhněte RISOTTO z plamene ještě mírně tekuté a proveďte závěrečnou MANTECATURU s nastrouhaným sýrem a kostky másla studeného rovnou z lednice!
Na talíři můžete dozdobit dle typů výše, postrouhat dalším sýrem či vložit do košíčku z PARMIGIANO a BUON APPE ♥!
Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak vám toto tradiční italské RISOTTO AL PARMIGIANO chutnalo a zda vám pomohly mé dnešní tipy ☺.
Mějte se krásně,
vaše Míša z Italského Snu
🌞
Comentários